In de winter maakt zij kaarten. Ze legt voorzichtig verschillende beeldlaagjes op elkaar die dan met een tussenstukje op elkaar worden geplakt. Het papier haalt haar dochter bij de Action. “Dat is daar niet duur”. Zo’n hobby levert niets op, want je geeft de kaarten weg of verstuurt ze. In het huis staat een hele grote plastic box vol met zelfgemaakte kaarten. Haar kinderen vinden dat ze die kaarten moet verkopen, maar ze wil er geen geld voor. Ze zou het wel graag aan anderen willen leren.

Het stekken en snoeien van planten is een tweede hobby. Overal in de wijk en zelfs buiten Deventer groeien planten die zij heeft gestekt. Favoriet is de hortensia, daar heeft ze veel van. Een roestige spijker in de grond maakt dat de plant meerkleurig bloeit. Iedereen vraagt zich af hoe haar hortensia’s aan die kleuren komen. Het geheim is de spijker. Snoeien doet ze tot 15 centimeter, maar het jaar daarop geven ze geen bloemen. Je moet een jaar wachten. Als je hortensia’s wilt vermenigvuldigen moet je gewoon een stuk van de struik halen en dat ergens anders in de grond zetten. Daarna gewoon afwachten.

Niet alles is te stekken. Door zaadjes te winnen van je eigen uitgebloeide planten heb je altijd zaaigoed. Bijvoorbeeld bij de goudsbloem is dat goed te doen. Zo heeft ze elk voorjaar volop nieuwe planten. Soms te veel en dan geeft ze buren, kinderen en kennissen wat plantjes.

Tegen het hek staat een brune berend die is ongeveer 180 hoog. De bladeren komen in haar favoriete recept voor kruudmoes. Haar kinderen vinden het erg lekker en zeggen dat ze het op de markt moet brengen. Maar het is te veel werk om te maken; ze moet er niet aan denken om dit voor veel mensen te koken. Het is een ingewikkeld recept waar je zeker vier uur voor uit moet trekken. En dan regelmatig roeren anders krijg je klonten. Het wordt koud gegeten. In haar recept gaat fijngesneden brune berend, kervel, rozijnen, leverworst, gortepap en spek.

Ze is altijd bezig. Ze komt van het platteland en leerde daar om veel zelf te maken. Dat gaf ze door, haar kinderen hebben die creativiteit geërfd. En toen haar man nog leefde hielp hij graag mee.